Monday 6 February 2017

ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΓΑΠΩ


Του  Αγίου Βαλεντίνου. Μια μέρα για όλα τα γούστα. Μια μέρα όπου άλλοι την λατρεύουν, άλλοι την μισούν, για κάποιους σημαίνει πολλά και για άλλους απλά αδιάφορη.
Μια μέρα όπου πολλά ζευγάρια , και παράλληλα πολλοί ερωτευμένοι (και μη) βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους απέναντι στο ταίρι τους. Μια μέρα που για πολλούς αποτελεί μια τελετουργία, μια μέρα σταθμός στην χρονιά τους.
Ας δούμε λίγο πιο βαθιά, με ποιους τρόπους και για ποιους λόγους αυτή η μέρα είναι τόσο σημαντική, ώστε να την περιμένει με λαχτάρα τόσος κόσμος.
Ο έρωτας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη φύση του ανθρώπου. Άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, άλλοι κρυφά και άλλοι φανερά, έχουν ερωτευτεί στην ζωή τους. Το κοινό σε αυτούς τους ανθρώπους είναι πως προσπαθούν και επιζητούν να διατηρήσουν αυτό το συναίσθημα( χωρίς να σημαίνει πως όσοι δεν «γιορτάζουν» αυτή την μέρα δεν το κάνουν.
Πνιγμένοι πολλές φορές στην ρουτίνα, στα προβλήματα, ανησυχίες και κούραση της καθημερινότητας, πολλοί άνθρωποι παραδίνονται, με αποτέλεσμα η κάθε προσπάθεια προσωπικής και αποκλειστικής επαφής με τον/την σύντροφο, να εμφανίζεται ως μη αναγκαία, ως μη σημαντική, ως κάτι που μπορεί να γίνει αύριο. Πολλές φορές φαντάζει και ως ταλαιπωρία, μέσα σε όλο το βουνό της καθημερινότητας, να βρει κάποιος το κουράγιο, την όρεξη και την διάθεση, να αφήσει τον καναπέ, να βγάλει τις άνετες πιτζάμες, και να πρέπει να ετοιμαστεί να βγει για φαγητό, υποχρεωμένος να ακούει την φασαρία γύρω του, να κάθετε σε μια ίσως άβολη καρέκλα, και να πρέπει να τρώει με το μαχαιροπίρουνο το φαγητό του.
Με την πρόφαση πως κάθε μέρα είναι ίδια, καταντά όντως κάθε μέρα να είναι η ίδια. Δουλειά, παιδιά, δουλειές, εξάντληση. Με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η σχέση, να αλλάζουν οι προτεραιότητες, και ο εαυτός , και ως μέρος μιας σχέσης, να περνάει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.
Και όπως σε πολλά πράγματα , έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ο άνθρωπος χρειάζεται κάποιον να του υπενθυμίζει ποιος είναι, τι έχει ανάγκη, και τι να κάνει.
Έτσι ως φυσικό θα έλεγα επακόλουθο, πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη  αυτή την μέρα. Μια μέρα η οποία «επιβάλλει» να ερωτευτούν, «επιβάλλει» να έχουν τον ρόλο αποκλειστικά του συντρόφου, μακριά από άλλες σκοτούρες, ευθύνες και  έγνοιες. Μια μέρα αφιερωμένη σε αυτούς και στους συντρόφους τους. Μια μέρα που δεν θα μπορούν να αρνηθούν αυτό τον ρόλο, μια μέρα που δεν μπορούν να πουν «και αύριο μέρα είναι».
Κρατήστε λοιπόν αυτή την μέρα, και προσθέστε κι άλλες τέτοιες στην ζωή σας. Και αν απαιτείται «πρόγραμμα» για να λειτουργήσει, και αν πρέπει να είναι «επιβαλλόμενο» γιατί όχι αν τα οφέλη είναι ευεργετικά!
Happy Valentines Day λοιπόν…
Και μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε την κάθε μέρα, την κάθε νύχτα, την κάθε στιγμή. Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να ερωτεύεστε κάθε μέρα χωρίς κάποιος να σας το «επιβάλλει»
Ας γίνει το Happy Valentines Day, Happy Valentines Life!!!

Πάμπος Ευσταθίου
BSc Psychology
Systemic/family psychotherapist
Cert. BRIEF Solution Focused Therapy

No comments:

Post a Comment