Wednesday 29 March 2017

Γεννήθηκες Ελεύθερος






Γεννήθηκες Ελεύθερος….
Γεννήθηκες Ελεύθερος. Αν και είχαν αποφασίσει προτού καν γεννηθείς το όνομά σου. Ίσως και πριν καν δημιουργηθείς.
Γεννήθηκες Ελεύθερος, κουβαλώντας ήδη μια κληρονομιά που δεν ήξεραν καν αν θα αντέξεις.
 Γεννήθηκες Ελεύθερος, παρόλο που οι γονείς σου είχαν ήδη αποφασίσει το τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις..
 Γεννήθηκες Ελεύθερος, παρόλο που οι μικρές σου πλάτες ήδη κουβαλούσαν τα τόσα ανεκπλήρωτα όνειρα τον γονιών σου.
 Γεννήθηκες Ελεύθερος, γνωρίζοντας οι άλλοι, το τι εσύ χρειάζεσαι, πόσο φαγητό, πόσες ώρες ύπνου, και για πόσο σου επιτρέπεται να γελάς ή να κλαις..
Γεννήθηκες ελεύθερος, προσπαθώντας να πετύχεις τους καλύτερους βαθμούς στο σχολείο, συμμετέχοντας ως πρωταγωνιστής σε όλες τις εκδηλώσεις εντός και εκτός σχολείου, ικανοποιώντας έτσι την ανεκπλήρωτη για δόξα και προβολή των γονιών σου.
Γεννήθηκες Ελεύθερος, καταπιέζοντας την μοναδικότητα σου, τον εαυτό σου, γιατί οι άλλοι ξέραν τον καλό σου.
Γεννήθηκες Ελεύθερος χωρίς να έχεις την ευκαιρία να διδαχθείς για την ζωή, για την αγάπη, για τις σχέσεις, παρά μόνο από αυτό που βίωνες στην καθημερινότητά σου.
Γεννήθηκες Ελεύθερος, ντυμένος και κουρεμένος ανάλογα με το πόσο χαρούμενοι θα ήταν οι γονείς σου καμαρώνοντάς το δημιούργημά τους, λέγοντας πως καμαρώνουνε εσένα.
Γεννήθηκες Ελεύθερος προσπαθώντας από την πρώτη σου ανάσα να κάνεις τους άλλους να χαμογελάσουν, να μην τους απογοητεύσεις, να μην τους στεναχωρήσεις.
Γεννήθηκες Ελεύθερος για να ζεις μια ζωή ικανοποιώντας τους άλλους, αφού έτσι κι αλλιώς είναι για το καλό σου.
Γεννήθηκες Ελεύθερος για να σπουδάσεις αυτό που θέλουν οι γονείς σου, μιας και θα σου εξασφαλίσει την “ποιοτική ζωή” που οι ίδιοι είχαν ή δεν είχαν, ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να υπερηφανεύονται για το καμάρι τους/ δημιούργημά τους.
Γεννήθηκες Ελεύθερος για να ανταποκρίνεσαι στις ψυχαναγκαστικές απαιτήσεις του νεόπλουτου αφεντικού σου, από φόβο μην χάσεις τον μισθό σου.
Γεννήθηκες Ελεύθερος για να δεσμεύσεις τον εαυτό σου εξυπηρετώντας τα πρέπει της κοινωνίας και της εικόνας του “σωστού” δημιουργώντας οικογένεια για να μην πει ο κόσμος κάτι.
Γεννήθηκες Ελεύθερος για να βιώνεις την καθημερινή ανοχή και υποβάθμιση των αναγκών σου, προσπαθώντας να προσφέρεις τον ουρανό με τα άστρα στην οικογένειά σου, και ας σιγοσβήνει καθημερινά το δικό σου άστρο.
Γεννήθηκες Ελεύθερος για να αρρωσταίνεις που δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις προσδοκίες που οι άλλοι σου έχουν δημιουργήσει και σου φόρτωσαν, προφασιζόμενοι το καλό σου .
Και κάπου εκεί αργοπεθαίνεις Ελεύθερος, όπως το ίδιο Ελεύθερος έχεις γεννηθεί…



Πάμπος Ευσταθίου
BSc Psychology
Systemic/ Family Psychotherapist
BRIEF Solution Focused Therapy

No comments:

Post a Comment