Monday 9 October 2017

Η ιεράρχηση των αναγκών, και οι επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ευημερία των ανθρώπων

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας φαίνονται να βρίσκονται σε ψυχοσυναισθηματικά αδιέξοδα. Αντιμετοπίζουν καταστάσεις πρωτόγνορες, που τους κάνουν να διεροτούνται "πώς κατάνυησαν έτσι" όπως λένε πολλοί χαρακτηριστικά.
Ο Μάσλοου είχε ιεραρχήσει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, με βάση τις οποίες κρίνεται και η ευτυχία των ανθρώπων.
Στους ρυθμούς της σημερινής μας κοινωνίας, στις αλλαγές που έχουν ξεφύγει από το "συνηθισμένο" που έχουμε γνωρίσει, οι "απαιτήσεις" για οικονομική άνεση, δεν αφήνουν χώρο στο να ασχοληθεί και με τις υπόλοιπες βασικές του ανάγκες. Δεν δίνει χώρο στον εαυτό του, θεωρώντας πως "αντέχει", πνίγεται στις σκοτούρες τις καθημερινότητας αποφεύγοντας να χαλαρώσει, είτε γιατί πιστεύει πως με το να το σκέφτεται όλη μέρα κάτι θα αλλάξει, είτε από ενοχές πολλές φορές του τύπου "δεν γίνεται να διασκεδάσω αφού έχω προβλήματα".
Και έτσι με αυτό τον τρόπο, τα φαινομενικά προβλήματα και η συνεχής ενασχόληση με αυτά, σε συνδυασμό με την παραγκώνιση  βασικών αναγκών, οδηγούν με ακρίβεια σε συναισθηματική αποσταθεροποίηση, και σε περισσότερα προβλήματα. Η δυσκολία στην επίτευξης της ισορροπίας ικανοποίησης των αναγκών, οι περισσότεροι άνθρωποι "τιμωρούν" κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό τους, απομακρύνοντας τον από κάθε ευχαρίστηση, με την προσδοκία πως πρέπει να λυθεί το "πρόβλημα" για να είναι χαλαροί.
Τα "προβλήματα" μπορούν να περιμένουν, μιας και στις πλείστες περιπτώσεις η λύσεις απαιτούν χρόνο, μα η ζωή μας δεν μπορεί. Αξιοποιώντας λοιπών τις στιγμές που μπορούμε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας, ξεφεύγοντας έστω για λίγο από τις στρεσσογώνες  καταστάσεις, ξεκουράζουμε και προετοιμάζουμε κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό μας να βρει την ισορροπία του, και να μπορέσει με καθαρό και ήρεμο μυαλό να αντιμετωπίσει τα όσα προκύψουν.
Και ίσως τότε παρατηρήσει πως τα περισσότερα για τα οποία ανυσηχούσε, δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μια γενική ανυσηχία, μια στρεσσογώνα κατάσταση, η οποία προήλθε από την μη ικανοποίηση των αναγκών...
Και αν δεν αρέσει η ιεράρχηση την οποία ο Μάσλοου έχει φτιάξει, μπορεί ο κάθε ένας να ιεραρχήσει τις δικές του ανάγκες....

Πάμπος Ευσταθίου
BSc Psychology
Cert. BRIEF Solution Focused Therapy
Systemic Psychotherapist
Τηλ:99303825

No comments:

Post a Comment