Friday 14 April 2017

Τα συναισθήματα τα απολαμβάνεις, δεν τα πνίγεις








Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του, είναι να αρνηθεί τα συναισθήματά του.
Πολλές φορές οι άνθρωποι, στην αδυναμία τους να τα ελέξουν, τα αρνούνται πεισματικά, αποφεύηοντας καταστάσεις και γεγονότα προκειμένου να μην νιώσουν. Αυτό οδηγεί σε μια συναισθηματική και ψυχολογική αστάθεια, καθώς δεν νιώθουν για να μην εκφραστούν, δεν εκφράζονται για να μην νιώσουν.
Κάθε άνθρωπος πρέπει να εξωτερικεύει τα συναισθήματα του, με ένα πάντα λειτουργικό τρόπο τόσο για αυτούς όσο και για τους άλλους, και όχι να τα πνίγει. Γιατί όπως ένα δοχείο που γεμίζει σιγά σιγά και σε κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει, έτσι και τα ανέκφραστα συναισθήματα δεν εξαφανίζονται, απλά συσσορεύονται και σε κάποια στιγμή θα εξωτερικευτούν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, επιφέρωντας αρνητικές επιπτώσεις.
Αυτό που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος, είναι να μάθει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, είτε θετικά είτε αρνητικά, και όχι πως να τα πνίγει και να τα καταπιέζει.
Όπως και το κάθε τι, έτσι και η έκφραση συναισθημάτων αποτελεί ένα προϊόν εκπαίδευσης με την πάροδο των χρόνων, βασισμένο στα βιώματα του κάθε ανθρώπου, την αντίδραση των σημαντικών άλλων σε αυτά, καθώς και τα αποτελέσματα που είχε επιφέρει η έκφραση τους σε συγκεκριμένες στιγμές.
Το θετικό είναι πως μπορεί να δουλέψει ο κάθε ένας ώστε να βρει τον δικό του τρόπο στο να εκφράζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, με λειτουργικότητα, ώστε παράλληλα να μπορεί να απολάυσει και την ίδια του την ζωή.
Είναι ανθρώπινο προνόμιο και δικαίωμα το κάθε συναίσθημα. Ο κάθε άνθρωπος δικαιούται να χαρεί, να λυπηθεί, να ενθουσιαστεί , να θυμώσει κλπ, μα πρέπει ταυτόχρονα να σεβαστεί τόσο τον εαυτό του, όσο και τους άλλους.
Για αυτό τον λόγο πολλοί άνθρωποι οδηγουνται σε συναισθηματικό αδιέξοδο, σε νοητικό μπέρδεμα, και σε μια μπερδεμένη ζωή, γιατί πολύ απλά προσσπαθούν μα βρουν τρόπο να αρνηθούν τα συναισθήματά τους, τον ίδιο τους τον εαυτό, αντί να βρουν λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης τους. Και όσο θα συνεχίζουν να το προσπαθούν, τόσο πιο βαθιά θα μπαίνουν στο αδιέξοδο.

Πάμπος Ευσταθίου
BSc Psychology
Systemic/Family Psychotherapist
Cert. Solution Focused Therapy

No comments:

Post a Comment