Tuesday 25 April 2017

Η "Θέλω να ζήσω" φωνή της κατάθλιψης


Η “Θέλω να ζήσω” φωνή της κατάθλιψης
Κατάθλιψη... Μια λέξη , μια έννοια, που θα μπορούσε να έχει, και έχει, πολλαπλές επεξηγήσεις και ερμηνείες. Ένας όρος όπου η έννοια του διαφοροποιείτε από την οπτική του κάθε ενός.
Τι πραγματικά σημαίνει όμως; Ποια τα αίτια και ποια η αντιμετώπισή της; Μα πάνω από όλα, ποιος είναι ο λόγος της εμφάνισής της και ποια η λειτουργικότητά της;
Η προέλευση, η ετυμηγορία της λέξης προέρχεται από τις λέξεις «κάτω» και «σύνθλιψη». Πιέζω δηλαδή προς τα κάτω, για να συνθλίψω κάτι. Ενώ από την μια η λέξη εμπεριέχει τόση μα τόση ενέργεια, παρατηρείτε στα άτομα που αναφέρονται σε καταθλιπτικά συμπτώματα, μείωση της ορμής, των ενδιαφερόντων και της ενέργειας.
Ένα σχήμα σχέσης παράδοξο, να χρησιμοποιείτε μια λέξη που εμπεριέχει τόση ενέργεια, για να υποδηλώσει την απουσία ενέργειας. Και όμως δεν είναι και τόσο παράδοξο, αν αναλογιστεί κανείς πως με βάση τους νόμους της φυσικής, η ενέργεια ποτέ δεν χάνεται.
Που πάει όμως αυτή η ενέργεια που περικλείει η λέξη «κατάθλιψη», και έχει ως αποτέλεσμα την φαινομενική απουσία ενέργειας; Γιατί τα άτομα που βιώνουν καταθλιπτικά συμπτώματα, βιώνουν την απουσία ενέργειας;
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενέργεια όπως αναφέρθηκε πιο πάνω δεν χάνεται, ‘όπως ούτε και η διάθεση για ζωή. Η διαφορά είναι πως αυτή η ενέργεια και η διάθεση, αντί να διοχετεύεται προς τα έξω, μεταφραζόμενη σε πράξεις που υποδηλώνουν την αυξημένη όρεξη και διάθεση, στρέφεται προς τα μέσα, προς τον εαυτό όσων βιώνουν αυτό το συναίσθημα. Η διοχέτευση της ενέργειας προς τα μέσα, έχει ως αποτέλεσμα την φυσική και νοητική εξάντληση του ατόμου, καθώς και την έλλειψη ενδιαφέροντος στο να ασχοληθεί με οτιδήποτε έξω από τον εαυτό του. Και αυτή η εξάντληση είναι που μεταφράζεται ως απώλεια διάθεσης, όρεξης και ενέργειας, με αποτέλεσμα το άτομο που βιώνει αυτά τα συμπτώματα, να αισθάνεται πως η όποια ικανότητα είχε, έχει εξαφανιστεί.
Ποιοι είναι όμως συνήθως οι λόγοι που αυτή η ενέργεια διοχετεύεται προς τα μέσα αντί προς τα έξω; Είναι συνειδητή επιλογή ή μήπως κάτι άλλο; Τι να θέλει να πει άραγε;
Ο πιθανών κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί το άτομο έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα διαφωνίας με τον εαυτό του, σε θέματα που αφορούν την ζωή του, και πως την βιώνει. Έχει παρατηρηθεί πως τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε άτομα που έχουν θέληση, ενέργεια, και πάθος για την ζωή, που για διάφορους λόγους για τον κάθε ένα, δεν ζει την ζωή του με τον τρόπο, την ένταση, και το πάθος που θα ήθελε, περιορισμένα συνήθως από κοινωνικές νόρμες, και διάφορες προσωπικές αντιλήψεις που ξεκινούν τα άτομα αυτά να αμφισβητούν, αφού μια εσωτερική φωνή ξεκινά να τους φωνάζει «ΖΗΣΕ».
Οι περιπτώσεις όπου τα άτομα εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα, έχουν αυξηθεί μιας και ο τρόπος ζωής, η κοινωνία, οι ρυθμοί έχουν αλλάξει.
Συνήθως, τα άτομα που εκδηλώνουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά.
· Έχουν υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους και την ζωή
· Κάνουν πολλές σκέψεις σχετικά με το νόημα της ύπαρξης τους
· Θέλουν να εξαντλήσουν όλα όσα μπορεί να τους προσφέρει η ζωή
· Έχουν μεγαλύτερο βαθμό ζωτικής ενέργειας
· Είναι άτομα δημιουργικά με πάνω από τον μέσο όρο ικανοί για επιδώσεις και δημιουργικότητα
· Εκφράζουν έντονα τα συναισθήματά τους. Ενώ την χαρά της επιτυχίας τους θα την μοιραστούν, την ευθύνη της αποτυχίας θα την φορτωθούν εξ ολοκλήρου, και θα γίνουν οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού τους.
· Αναγνωρίζουν τις επιτυχίες τους, αλλά δεν συγχωρούν στον εαυτό τους τα λάθη τους
· Έχουν ως αρχή το «να φέρεσαι όπως θες να σου φέρονται» με αποτέλεσμα να απογοητεύονται
· Έχουν αναπτυγμένη εν-συναίσθηση
· Έχουν μεγάλη ευαισθησία σε κοινωνικές καταστάσεις
· Είναι αφοσιωμένοι στους σημαντικούς άλλους για αυτούς
· Έχουν ψηλά ηθικά standard και δικάζουν τον εαυτό τους χωρίς οίκτο
Έτσι, λόγω τον πιο πάνω, ένα άτομο στρέφει την ενέργεια του με επιθετικό προς τον εαυτό του τρόπο ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα να εμφανίζει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, εξαντλημένος από την εσωτερική διαμάχη.
Το να «έχει» κάποιος κατάθλιψη, σημαίνει πως γνωρίζει τα ύψη και τα βάθη της ζωής, έχει ζωτική ενέργεια πάνω από τον μέσω όρο και θέτει στον εαυτό του και στην ζωή ψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες.
Είναι δηλαδή ένα άτομο, που λόγο της οπτικής του προς την ζωή, λόγω της διάθεσής του για ζωή υποφέρει, στην προσπάθεια συμφιλίωσης με τον εαυτό του, και την προσαρμογή του στα εκάστοτε δεδομένα της κάθε περιόδου της ζωής του….
Όπως και κάθε άλλο στην ζωή μας, έτσι και η συμπτωματολογία αυτή , μπορεί να αντιμετωπιστεί, βοηθώντας το κάθε άτομο να έχει μια πιο λειτουργική και ευχάριστη ζωή…
Πάμπος Ευσταθίου
BSc Psychology
Systemic Psychotherapist
Cert. BRIEF Solution Focused Therapy

No comments:

Post a Comment